Ter Harmsel fysiotherapie Fysiotherapie voor duizeligheid in Staphorst, Rouveen, Ruinerwold en omstreken!

Wanneer kies je voor fysiotherapie bij duizeligheid?
Duizeligheid komt veel voor en is soms moeilijk onder woorden te brengen. Niet iedereen bedoelt hetzelfde met het begrip duizeligheid. Er bestaan verschillende vormen van duizeligheid. De behandeling van duizeligheid hangt af van het soort duizeligheid dat je hebt. Onze fysiotherapeut, gespecialiseerd in het behandelen van duizeligheid, kan je helpen bij verschillende vormen van duizeligheid.

Fysio ter Harmsel

Verschillende vormen van duizeligheid

Voor een normale balans moeten verschillende zintuigen en organen in ons lichaam nauw met elkaar samenwerken. Denk daarbij aan het evenwichtsorgaan, de ogen, de oren, de spieren en gewrichten, de hersenen. Als een van deze zintuigen of organen niet goed functioneert kunnen er balansproblemen ontstaan en/of duizeligheidsklachten ontstaan.  De oorzaken van duizeligheid kunnen dan ook  heel divers zijn. Voorbeelden zijn een ontsteking van het evenwichtsorgaan of evenwichtszenuw (neuritis vestibularis), de ziekte van Ménière,  Benige Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD), vestibulaire migraine, hyperventilatie of een neurologische aandoening als MS of brughoekpathologie.  De oorzaak van de duizeligheid bepaalt de behandeling die moet worden ingezet. De fysiotherapeut die speciaal is opgeleid voor het behandelen van duizeligheid, kan u helpen bij verschillende vormen van duizeligheid en balansproblemen. 

    BPPD en Vestibulaire revalidatie

    Bij BPPD treedt een acute draaiduizeligheid op, gerelateerd aan bepaalde bewegingen. Kenmerkend is dat deze draaiduizeligheid slechts enkele seconden tot minuten duurt en wordt geprovoceerd door bijvoorbeeld bukken, omhoog kijken, gaan liggen of omdraaien in bed. Deze vorm van duizeligheid wordt veroorzaakt door "kristalletjes'' die zwerven door de booggangen van het evenwichtsorgaan. De fysiotherapeut kan een speciale manoeuvre uitvoeren om deze kristalletjes weer uit de booggangen te krijgen naar de plek waar ze horen.  Vaak is er al na de eerste behandeling vermindering van klachten.

    Wanneer er schade is ontstaan aan het evenwichtsorgaan door bijvoorbeeld een ontsteking, maar ook in andere situaties waarin het evenwichtsorgaan niet meer goed functioneert (bijv. bij ziekte van Ménière) kunnen balans- en evenwichtsproblemen lange tijd bestaan of zelf een chronische vorm aannemen.  In dat geval kan de fysiotherapeut u helpen met hele specifieke oefentherapie gericht op het verminderen van deze duizeligheidsklachten en balansproblemen.  Dat noemen we ¨vestibulaire revalidatie¨.  Bij vestibulaire revalidatie voer je gedoseerde oefeningen uit die de klachten opwekken. Zo train je jouw hersenen om het evenwicht te herstellen en andere structuren als ogen en houdingsspieren beter met elkaar gaan samenwerken.

    Hoe werkt fysiotherapie bij duizeligheid precies?

    Intake
    Om een goed beeld te krijgen van jouw duizeligheidsklachten neemt de fysiotherapeut bij de intake een anamnese af. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van een vragenlijst.

    Onderzoek
    Bij het lichamelijk onderzoek zal de fysiotherapeut verschillende testen afnemen om goed te kunnen bepalen waar jouw duizeligheid precies vandaan komt.  Het kan zijn dat je daarbij wat duizelig wordt, maar dat trekt meestal snel weer weg. Na de testen bespreekt de fysiotherapeut wat hij voor je kan doen en wat je eventueel zelf thuis kunt doen.

    Behandeling
    Wanneer er sprake is van BPPD zal de fysiotherapeut een repositiemanoeuvre uitvoeren. Deze voer je samen met de therapeut uit. Het kan zijn dat je tijdens deze manoeuvre duizelig wordt, maar dat trekt meestal snel weg. Vaak zijn de klachten na de eerste behandeling al duidelijk minder.  Na 1 of 2 weken volgt de volgende behandeling.

    Een vestibulair revalidatietraject vraagt van je dat je dagelijks thuis oefent. Je komt doorgaans 6 tot 10 keer naar de praktijk en de behandeling duurt in totaal een paar maanden. 

    Wie zijn jouw fysiotherapeuten bij Ter Harmsel?

    Fysiotherapeut en manueel therapeut Wim ter Harmsel is speciaal opgeleid voor het behandelen van duizeligheid en aangesloten bij het Duizeligheidsnetwerk Zwolle/Meppel van Isala kliniek, duizeligheidnetwerk van KNO artsen in Nederland en het Duizeligheidsnet van Kenniscentrum Duizeligheid in Apeldoorn

    Afspraak maken
    • Wim ter Harmsel
      Wim ter Harmsel
    ‘Plezier is onbekommerd bewegen’
    Hoe kunnen we jou vrij laten bewegen?
    Bel ons: 0522 - 29 19 50
    App ons: 0522 - 29 19 50
    Mail ons: info@fysioterharmsel.nl
    Bezoek ons: J.C. van Andelweg 2
    7951 DT Staphorst
    (Medisch Centrum Staphorst)
    Volg ons:
    Openingstijden
    Maandag: 07:30 - 21:00
    Dinsdag: 07:30 - 21:00
    Woensdag: 07:30 - 21:00
    Donderdag: 07:30 - 21:00
    Vrijdag: 07:30 - 17:30
    Zaterdag: 08:00 - 12:00

    Wij zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar tussen 08.30 en 17.00 uur.

    Aangesloten bij:
    Onze partners:
    Sportverenigingen waarmee we samenwerken: