Ter Harmsel valpreventie Valtraining ouderen in Staphorst, Rouveen en omstreken!
Wanneer kies je voor valpreventie?
Valpreventie richt zich met name op senioren. Bij hen is een losliggende tegel, slechte verlichting of steile trap vaak niet de aanleiding voor een valincident. De oorzaak ligt bij 65-plussers vaak in factoren als: Verminderd evenwicht, spierkracht of loopvermogen. Ze bewegen daardoor minder, waardoor conditie en spierfunctie nog verder achteruitgaan en de kans op een val groter wordt. Ontstaat er angst? De cursus valpreventie is er op gericht op het evenwicht, de spierkracht van benen en romp en het loopvermogen te verbeteren en daarmee de angst op te vallen te verminderen en juist weer meer in beweging te komen.
Wat zijn klachten die om valpreventie vragen?
- Problemen met evenwicht
- Problemen met lopen
- Moeite met opstaan
- Problemen met aan- uitkleden
- Invloed van bepaalde medicijnen
- Pijn of slijtage aan heupen en knieën
- Niet goed meer kunnen zien
- Geheugenproblemen
- Ongewenst urineverlies
Waarom is valpreventie belangrijk?
Vallen door ouderen gebeurt vaker dan je denkt. Jaarlijks leidt het tot een miljoen valincidenten onder mensen van 65 jaar en ouder. Dat zijn 50.000 mensen per jaar en 135 mensen per dag. Van hen loopt 5% een botbreuk op. Met valtraining voor ouderen willen wij deze cijfers naar beneden brengen. In het belang van de gezondheid van jou als senior.
Wanneer kom ik in aanmerking voor valpreventie?
Bij valpreventie is het van belang om te weten of u een hoog, middel of laag risico hebt op vallen. Dit bepaalt namelijk de interventie die er wordt aangeboden. U kunt dit checken door het afnemen van de Valrisicotest. Dit zijn 3 vragen. Wanneer u op de 3 vragen 'nee' antwoord heeft u een laag valrisico en kunt u gewoon deelnemen aan het reguliere sportaanbod. Wanneer u op 1 of meerder vragen 'Ja" moet antwoorden, dan kunt u met de aanvullende vragen beoordelen of u een middel- of hoog valrisico hebt. Bij een hoog valrisico wordt door de huisarts (R. Pezeshki Nia) eerst een valrisicobeoordeling gedaan. Wanneer u op de aanvullende vragen ook 'Nee' antwoord bepaald de 4 minuten looptest of u daadwerkelijk een middelgroot valrisico hebt of toch in de categorie laag valt. Doe hieronder de online risicotest:
Wij bieden zowel voor mensen met een middelhoog valrisico als voor een hoog valrisico Valpreventietraining aan. Voor mensen met een laag valrisico bieden we sporten onder begeleiding aan in de praktijk of kunt u gebruik maken van het reguliere sportaanbod in de praktijk
Hoe werkt valpreventie precies?
Afhankelijk in welke risicocategorie u valt bieden wij u een valpreventietraining aan. Bij valpreventietraining wordt er geoefend in een kleine groep van maximaal 12 personen onder leiding van een speciaal opgeleide fysiotherapeut. De training bij een hoog risico beslaat 10 weken, waarbij er 2 maal per week 1 uur wordt getraind. Daarnaast heeft u nog 3 groepsbijeenkomsten en vooraf een informatiebijeenkomst. Deze training wordt door de meeste verzekeraars vergoed vanuit de basisverzekering. De training bij een mensen met een middelhoog valrisico beslaat 10 lessen van 1,5 uur en wordt betaald vanuit de Gemeente. Tijdens de training wordt veel aandacht besteed aan spierkracht, evenwicht, coördinatie en valtraining.
Alle trainingen worden gegeven in de sporthal in Staphorst. Precieze data en tijden volgen nog. U kunt zich wel vast opgeven om mee te doen door onderstaand aanmeldformulier (Afspraak maken) in te vullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.
-
Tim Blok
-
Sedunja Bruinsma-Velzel